En inställd konsert i Kina.

I helgen kunde vi läsa om det nordkoreanska popbandet Moranbong Band som ställde in spelningar i Kina. Bandet skulle spela i Peking som ett led i den nordkoreanske ledaren Kim Jong Uns försök att förbättra relationen mellan Kina och Nordkorea. Enligt DN.se så var anledningen till att flera spelningar ställdes in att kinesisk skvallerpress spred rykte om att Kim vänsterprasslade med bandmedlemmarna. Denna ryktesspridning ska tydligen ha blivit för mycket för Kim och väskorna packades innan turnén var slut. Det som fick min uppmärksamhet i den här historien var inte det dock.

Det var låtvalet!

"Theme from Rocky" är alltså en av de låtar som bandet brukar framföra. För er som inte är uppväxta på 80-talet kanske det här inte säger så mycket, men för mig så är det en populärkulturell skräll. I den första Rockyfilmen så är "the american dream" ett mycket starkt centralt tema. En ensam man med en vilja av stål och drömmar om guld kan, om han vill, nå toppen i USA. Det är självklart helt otänkbart att Kim skulle ha missat det temat i filmen. 

 

Rocky IV

I Rocky IV som kom 1985 så är storpolitiken i centrum. Rocky får åka till Sovjetunionen och med amerikansk snits besegra den sönderdopade och robotliknande Drago (spelad av svensken Dolph Lundgren). USA och kapitalismen besegrar, så klart, Sovjetkommunismen i slutet av filmen och parallellerna till nuet 1985 går ej att missa.

Moranbong Band spelade på direkt order från Kim Jong Un. Det är helt otänkbart att de själva skulle få välja vilka låtar de ska spela på en så här viktig konsert. Så varför "Theme from Rocky"?

Jag ser detta som ett tecken på en upptining i relationen till USA, men också som ett propagandanummer från Kims sida. Ett försök att visa att de är som alla andra, att Kim visst låter sitt folk roa sig med västerländsk kultur och att landet inte alls är så isolerat som andra påstår. 

Vad tror du själv? 

 

 Vill du se mer av Moranbong Band:

De spelar även mer "nordkoreanskt" med ett mer väntat tema. 

I "Our Beloved Leader" så får vi en glad slagdänga om vad jag antar är Kim Jong Uns alla fantastiska egenskaper: 

Varför är det så viktigt med hyllningssånger till Ledaren och Partiet i diktaturer, tror du? 

 

Bok- och filmtips:

suffragette affisch

Film om Suffragettrörelsen.

 9789100178956

Den i mitt tycke bästa faktaboken om införandet av allmän rösträtt.

thesecretspeech

Tips om en aktuell historisk roman.