Ekon från 1956

Det har väl knappast undgått någon att det just nu pågår protsester emot Orbáns regering i Ungern. Det som kanske undgått er är de paralleller till Ungernrevolten 1956 som det ungerska folket anspelar på i sina protester.

Varför tänder de ljuset på sina mobiler i protest emot Orbán? 

Ungern2018

 

 

 

 

 

 

 

På kvällen den 23 oktober 1956 så samlades demonstranter framför Parlamentet i Budapest och krävde att Imre Nágy skulle återinsättas som premiärminister. En av de åtgärder kommunisterna satte in i försöken att skingra folksamlingen var att släcka ner hela Parlamentet och området runt om. Protestanternas svar blev att ta dagstidningen Szabad Nép (Fria folket) och göra en fackla av den och lysa upp torget framför Parlamentet. 

Att nu ta sin mobil och lysa mot Orbán och regeringen är alltså en direkt hint åt Orbán att man inte accepterar hans styre, att man precis som i oktober 1956 inte tänker låta Parkamentet bestämma. 

Varför stormade oppositionen TV-huset och krävde att få sina krav direktsända?

radion 56

1956 så efter att Nágy hållit ett ganska vagt tal till folket från Parlamentet så bestämde sig delar av demonstranterna att bege sig till det ungerska radiohuset och kräva att få sin kravlista uppläst. Utanför radiohuset så öppnar någon eld och det första dödsfallet av många inträffar.

Att bege sig till TV-huset och kräva att den kravlista man har ska läsas upp i direktsändning är också en flört med historien kring revolten 1956. Orbáns regering har skärpt kontrollen av ungerska media väsentligt och det är oppositionen väl medveten om. 

 

  

Varför marscherar demonstrationståget över Margit híd (Margaretabron)?

Margit hid idag

  

 

 

 

 

 

 

 

 

Margit hid

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Protesterna i oktober 1956 har ett par platser de kan sägas starta. En av de viktigaste är vid statyn över Jozsef Bem som ligger en bit bort ifrån brofästet. Bem var en polsk officer som hjälpte ungrarna i upproret mot Österrike 1848. Kopplingen till Polen 1956 är då som nu ganska stor. 

Vill du veta mer om Ungern 1956?

I väntan på att jag uppdaterar min hemsida så kan jag rekomendera Victor Sebestyens "Ungernrevolten 1956. Tolv dagar som skakade världen." till att börja med. 

Vill du läsa om vad som hänt under protesterna nu så kan du t ex läsa den här artikeln i Guardian.

 

 

Tjernobylolyckan 26 april 1986.

Jag har gjort en prezi som tar upp händelseförloppet. Den innehåller ljud- och videoklipp. 

Jag har främst använt mig av P3 Dokumentärs program:

Svenska reaktioner då kan ses i Aktuellt från 29 april 1986 här: http://www.oppetarkiv.se/video/2615130/aktuellt

 

Vem var Valentin?

År 278 e Kr den 14 februari så avrättades Valentin efter att kejsare Claudius II dömt honom till döden. Claudius hade förbjudit giftemål i Rom. Motivet var att soldater som var gifta brydde sig för mycket om sina fruar och för lite om att offra livet i kejsarens armé. Valentin var en präst som protesterade emot detta. I fängelset ska Valentin ha skickat ett meddelande som löd "Från din Valentin" till fångvaktarens dotter som han blivit vän med.

Påve Gelasius ska år 496 e kr ha utlyst 14 februari som S:t Valentins dag. Hans motiv ska ha varit att det i februari firades en hednisk högtid (Lupercalia) som påven ville ersätta med en kristen högtid istället.  

(Källa: History.com)

Mordet på Rabin och den förlorade freden.

På kvällen den 4 november 1995 mördades den israeliske premiärministern Yitzhak Rabin. Vid tiden för mordet var utsikterna för fred i Mellanöstern ganska goda. Rabin och palestiniernas ledare Yassir Arafat belönades året innan med Nobels fredspris för sina insatser och många internationella bedömare ansåg att fred äntligen var möjlig i regionen.

I historieböckerna benämns freden som Osloöverenskommelsen (Oslo Accord på engelska).

Var mordet på Rabin slutet på freden? Den och många andra frågor ska du få svaret på i denna text.

Turkish airlines anordnade bönestund i Tirana Albanien i juni 2015Turkiets historiska arv.

Turkiet är aktuellt i många avseenden. Förra året var det ett hundra år sedan det armeniska folkmordet genomfördes. Även den kurdiska frågan har flammat upp och det verkar som om Turkiet har fastnat i gamla historiska hjulspår igen.

 Jag kan se åtminstone två sådana spår:

  1. De motsättningar som finns mellan den religiösa och den sekulära moderna staten. 
  2. Nationalismen i en multietnisk stat.

Jag börjar med att förklara vad jag menar med det först hjulspåret.

Motsättningen mellan den muslimska religiösa världen och den sekulära moderna staten.

Osmanska väldet utökades under Suleyman den store på 1500-talet. I Europa har vi fastnat i berättelser om belägringen av Wien och hur riketsnedgangBudapest föll till turkarna. En territoriellt större expansion genomfördes dock i Mellanöstern. Innan den expansionen så hade Osmanska riket haft en majoritet kristna medborgare.

I och med Suleymans erövringar så blev den muslimska delen av väldet större än den kristna. Detta innebar att religionen kom att spela en central roll i enandet av imperiet.

Fredsavtalet i Dayton skrevs under 14 dec 1995.

Kriget i det forna Jugoslavien bröt ut 1991 och kom att bli den blodigaste konflikten i Europas historia sedan det andra världskriget. Vill ni veta mer om kriget så rekommenderar jag starkt P3 Dokumentär: Slaget om Mostar.

 Fredsavtalet fick slut på striderna men cementerade de etniska grupperingarna. I artikeln nedan kan du läsa mer om hur situationen i Bosnien är idag.

 

FN fyller 70 år

 

En väldigt bra genomgång av vad FN har åstadkommit under sina 70 år hittar du här: http://research.un.org/en/UN70/1941-1945

Utställningen heter 70 years, 70 documents och kan visas från hemsidan eller laddas hem som en ppt (82 mb) / pdf (44 mb). 

Tyskland återförenades för 25 år sedan. Är det kanske Koreas tur nu?

Det har så klart inte undgått er att det är 25 år sedan Tyskland återförenades. I samband med att DDR skulle fira sitt 40-årsjubileum 1989 så hade Gorbatjov bjudits in till Berlin. Han emottogs som en hjälte, mycket till Honeckers förgrämelse. Att i n t e fira 40-årsjubileet hade varit uteslutet. Att inte bjuda in Gorbatjov var lika uteslutet. Scenerna kring detta dramatiseras i filmen Goodbye Lenin t ex. Protesterna slogs ner brutalt men folkets längtan efter frihet kunde inte stoppas. Den 7 oktober 1989 fyllde DDR 40 år och en månad och två dagar senare rasade muren. Vad har det med Korea att göra? Jo: