Tjernobylolyckan 26 april 1986.

Jag har gjort en prezi som tar upp händelseförloppet. Den innehåller ljud- och videoklipp. 

Jag har främst använt mig av P3 Dokumentärs program:

Svenska reaktioner då kan ses i Aktuellt från 29 april 1986 här: http://www.oppetarkiv.se/video/2615130/aktuellt

 

Vem var Valentin?

År 278 e Kr den 14 februari så avrättades Valentin efter att kejsare Claudius II dömt honom till döden. Claudius hade förbjudit giftemål i Rom. Motivet var att soldater som var gifta brydde sig för mycket om sina fruar och för lite om att offra livet i kejsarens armé. Valentin var en präst som protesterade emot detta. I fängelset ska Valentin ha skickat ett meddelande som löd "Från din Valentin" till fångvaktarens dotter som han blivit vän med.

Påve Gelasius ska år 496 e kr ha utlyst 14 februari som S:t Valentins dag. Hans motiv ska ha varit att det i februari firades en hednisk högtid (Lupercalia) som påven ville ersätta med en kristen högtid istället.  

(Källa: History.com)

Mordet på Rabin och den förlorade freden.

På kvällen den 4 november 1995 mördades den israeliske premiärministern Yitzhak Rabin. Vid tiden för mordet var utsikterna för fred i Mellanöstern ganska goda. Rabin och palestiniernas ledare Yassir Arafat belönades året innan med Nobels fredspris för sina insatser och många internationella bedömare ansåg att fred äntligen var möjlig i regionen.

I historieböckerna benämns freden som Osloöverenskommelsen (Oslo Accord på engelska).

Var mordet på Rabin slutet på freden? Den och många andra frågor ska du få svaret på i denna text.

Turkish airlines anordnade bönestund i Tirana Albanien i juni 2015Turkiets historiska arv.

Turkiet är aktuellt i många avseenden. Förra året var det ett hundra år sedan det armeniska folkmordet genomfördes. Även den kurdiska frågan har flammat upp och det verkar som om Turkiet har fastnat i gamla historiska hjulspår igen.

 Jag kan se åtminstone två sådana spår:

  1. De motsättningar som finns mellan den religiösa och den sekulära moderna staten. 
  2. Nationalismen i en multietnisk stat.

Jag börjar med att förklara vad jag menar med det först hjulspåret.

Motsättningen mellan den muslimska religiösa världen och den sekulära moderna staten.

Osmanska väldet utökades under Suleyman den store på 1500-talet. I Europa har vi fastnat i berättelser om belägringen av Wien och hur riketsnedgangBudapest föll till turkarna. En territoriellt större expansion genomfördes dock i Mellanöstern. Innan den expansionen så hade Osmanska riket haft en majoritet kristna medborgare.

I och med Suleymans erövringar så blev den muslimska delen av väldet större än den kristna. Detta innebar att religionen kom att spela en central roll i enandet av imperiet.

Fredsavtalet i Dayton skrevs under 14 dec 1995.

Kriget i det forna Jugoslavien bröt ut 1991 och kom att bli den blodigaste konflikten i Europas historia sedan det andra världskriget. Vill ni veta mer om kriget så rekommenderar jag starkt P3 Dokumentär: Slaget om Mostar.

 Fredsavtalet fick slut på striderna men cementerade de etniska grupperingarna. I artikeln nedan kan du läsa mer om hur situationen i Bosnien är idag.

 

FN fyller 70 år

 

En väldigt bra genomgång av vad FN har åstadkommit under sina 70 år hittar du här: http://research.un.org/en/UN70/1941-1945

Utställningen heter 70 years, 70 documents och kan visas från hemsidan eller laddas hem som en ppt (82 mb) / pdf (44 mb). 

Tyskland återförenades för 25 år sedan. Är det kanske Koreas tur nu?

Det har så klart inte undgått er att det är 25 år sedan Tyskland återförenades. I samband med att DDR skulle fira sitt 40-årsjubileum 1989 så hade Gorbatjov bjudits in till Berlin. Han emottogs som en hjälte, mycket till Honeckers förgrämelse. Att i n t e fira 40-årsjubileet hade varit uteslutet. Att inte bjuda in Gorbatjov var lika uteslutet. Scenerna kring detta dramatiseras i filmen Goodbye Lenin t ex. Protesterna slogs ner brutalt men folkets längtan efter frihet kunde inte stoppas. Den 7 oktober 1989 fyllde DDR 40 år och en månad och två dagar senare rasade muren. Vad har det med Korea att göra? Jo: