Terrorism är inget nytt.

I en debattartikel i Sydsvenskan skriver Joseph S Nye, professor i historia och internationella relationer vid Harvarduniversitetet, om terrorismens mekanismer och hur de användes flitigt även under 1900-talet i Europa. 

Nyckeln till att förstå terroristen är att se till syftet med handlingen. Han skriver:

"Terrorism är en slags teater. För terroristerna betyder det mer att skapa uppmärksamhet kring sitt ärende och få upp det på den politiska dagordningen än hur många människors död de åstadkommer."

Metoden är gammal och har använts sedan antiken. Björn Kumm menar i sin bok "Terrorismens historia" att de första verkliga terroristerna var judar i Romarriket. Två av Jesus lärjungar - Simon Ivraren och Judas Iskariot - tillhörde enligt Kumm seloterna, judiska terrorister i Romarriket. Att Jesu lärjungar ingick i skaran är intressant ur en annan synvinkel, nämligen den om vem som verkligen är terrorist? Den enes terrorist är den andres frihetskämpe, brukar det heta. Terrordåd riktat emot civila oskyldiga är väl det som kan tippa vågskålen i endera riktning men att det finns en gråzon som är svårhanterad är ganska uppenbart tycker jag. 

Terrorism har alltså funnits så länge vi har haft stater. Nye menar i sin artikel att terrorismen går i vågor och att världen just nu återigen befinner sig i en terrorvåg. I modern tid pekar han ut tre terrorvågor; Anarkistdåden runt förra sekelskiftet, 70-talets vänsterterror och den radikala islamismens terrordåd under från 911 fram till IS idag. 

Anarkister spred under slutet på 1800-talet och början på 1900-talet skräck i befolkningen. Statsmän och kungligheter utsattes för attentat, många med dödlig utgång. Tsar Alexander II, Italiens kung Umberto I, Kejsarinnan Elisabeth av Österrike-Ungern, Frankrikes president Sadi-Carnot, Spaniens premiärminister Canovas del Castillo, USA:s presidenter Garfield och McKinley, alla mördades av anarkister. Den rädsla som idag finns för islamistisk terror fanns då också, fast då riktad emot anarkister. En väsentlig skillnad då och nu är så klart media och den spridning ett terrordåd kan få idag. Nye gör en poäng av detta i sin artikel och menar att media idag riskerar att gå terroristens ärende när de rapporterar om terrordåd.

Även Sverige var utsatt för terrordåd i början på 1900-talet. Världens första brevbomb exploderade 1904 i Stockholm. Amaltheadådet i Malmö hamn 1908 utfördes av en ung vänstersympatisör. 1909 mördades generalmajor Otto Beckman i Kungsträdgården i Stockholm av en ung anarkist som troligtvis slumpmässigt valt ett offer i uniform. Jag kan varmt rekomendera P3 Dokumentär om Amaltheadådet

Nästa stora terrorvåg menar Nye inträffade på 1970-talet. Röda brigaderna, RAF, ETA och IRA är bara några av de många terroristorganisationer som var aktiva då. Läs Anna-Lena Lodenius eminenta artikel här om 70-talets terrorism.