Terrorism är inget nytt.

I en debattartikel i Sydsvenskan skriver Joseph S Nye, professor i historia och internationella relationer vid Harvarduniversitetet, om terrorismens mekanismer och hur de användes flitigt även under 1900-talet i Europa. 

Nyckeln till att förstå terroristen är att se till syftet med handlingen. Han skriver:

"Terrorism är en slags teater. För terroristerna betyder det mer att skapa uppmärksamhet kring sitt ärende och få upp det på den politiska dagordningen än hur många människors död de åstadkommer."

Metoden är gammal och har använts sedan antiken. Björn Kumm menar i sin bok "Terrorismens historia" att de första verkliga terroristerna var judar i Romarriket. Två av Jesus lärjungar - Simon Ivraren och Judas Iskariot - tillhörde enligt Kumm seloterna, judiska terrorister i Romarriket. Att Jesu lärjungar ingick i skaran är intressant ur en annan synvinkel, nämligen den om vem som verkligen är terrorist? Den enes terrorist är den andres frihetskämpe, brukar det heta. Terrordåd riktat emot civila oskyldiga är väl det som kan tippa vågskålen i endera riktning men att det finns en gråzon som är svårhanterad är ganska uppenbart tycker jag. 

Terrorism har alltså funnits så länge vi har haft stater. Nye menar i sin artikel att terrorismen går i vågor och att världen just nu återigen befinner sig i en terrorvåg. I modern tid pekar han ut tre terrorvågor; Anarkistdåden runt förra sekelskiftet, 70-talets vänsterterror och den radikala islamismens terrordåd under från 911 fram till IS idag. 

Anarkister spred under slutet på 1800-talet och början på 1900-talet skräck i befolkningen. Statsmän och kungligheter utsattes för attentat, många med dödlig utgång. Tsar Alexander II, Italiens kung Umberto I, Kejsarinnan Elisabeth av Österrike-Ungern, Frankrikes president Sadi-Carnot, Spaniens premiärminister Canovas del Castillo, USA:s presidenter Garfield och McKinley, alla mördades av anarkister. Den rädsla som idag finns för islamistisk terror fanns då också, fast då riktad emot anarkister. En väsentlig skillnad då och nu är så klart media och den spridning ett terrordåd kan få idag. Nye gör en poäng av detta i sin artikel och menar att media idag riskerar att gå terroristens ärende när de rapporterar om terrordåd.

Även Sverige var utsatt för terrordåd i början på 1900-talet. Världens första brevbomb exploderade 1904 i Stockholm. Amaltheadådet i Malmö hamn 1908 utfördes av en ung vänstersympatisör. 1909 mördades generalmajor Otto Beckman i Kungsträdgården i Stockholm av en ung anarkist som troligtvis slumpmässigt valt ett offer i uniform. Jag kan varmt rekomendera P3 Dokumentär om Amaltheadådet

Nästa stora terrorvåg menar Nye inträffade på 1970-talet. Röda brigaderna, RAF, ETA och IRA är bara några av de många terroristorganisationer som var aktiva då. Läs Anna-Lena Lodenius eminenta artikel här om 70-talets terrorism.

 

Brittiska imperiet visar sig vara populärt.

Nyligen visade en opinionsundersökning på YouGov att 44 % av britterna känner stolthet inför imperiet. Det har vållat en diskussion om vilka brott Storbritannien begick emot folk världen över och vilka de positiva effekterna verkligen var av imperiet.

I The Guardian reder Olusoga ut de positiva effekterna på ett bra sätt. Läs artikeln från The Guardian här. Författaren är journalist med historisk utbildning som har skrivit den uppmärksammade boken "Kejsarens Förintelse" (Läs DN:s recension av den här).

Andra intressanta artiklar är denna, också från The Guardian, som handlar om hur britterna har hanterat minnet av alla de brott som begicks. Författaren gör en intressant parallell till hanterandet av Förintelsen.

I denna artikel så kan du se ett bildspel över de fem grövsta övergreppen som begicks: Titta på The Independents bildspel.

I Independent så finns det även en förklarande text som berättar om de olika händelserna.

Tillbakablick på svenska politiska skandaler.

Margot Wallström är inte det första statsråd som hamnat i blåsväder, så klart. I denna DN artikel kan du läsa om andra moderna omtalade svenska politikerskandaler. Länk till artikeln

 

För fem år sedan började den arabiska våren.

Minns ni? Protesterna i Tunisien som spred sig som en löpeld genom den arabiska världen?

Då såg det ljust ut, men hur gick det egentligen? The Economist har sammanställt en karta över hur det står till med demokratin i länderna idag. Artikeln innehåller även en sammanställning av händelserna land för land. 

Länk till artikeln

 

TV-hus i Vilnius utsattes för sovjetisk eld. 

I veckan är det 25 år sedan Sovjetunionen försökte kväsa de baltiska staternas strävan efter självständighet. Sovjetiskt pansar sattes in emot civilbefolkningen och ett tiotal dog. Oroligheterna mellan Moskva och de baltiska staterna upphörde inte förrän efter den misslyckade augustikuppen 1991. 

Läs mer här, länk till artikeln.